DEKRA Process Safety

Hoe betrouwbaar zijn gegevens uit publieke bronnen?

Bij het beoordelen van de brand- en explosiegevaren van poeders in industriële operaties is er vaak een neiging om eerst gegevens uit publieke bronnen te raadplegen.

Deze publieke gegevens kunnen wel algemene inzichten geven over het gemak van ontsteking en ernst van een stofexplosie, maar de betrouwbaarheid van dergelijke gegevens voor uw specifieke situatie en materialen laat te wensen over en mogen dan ook niet worden gebruikt voor het beoordelen van het werkelijke explosierisico van een poeder.

Er zijn namelijk verschillende factoren die de ontstekingseigenschappen van poeders sterk kunnen beïnvloeden, waaronder bijvoorbeeld de morfologie en het vochtgehalte van het poeder. Openbare bronnen geven deze essentiële informatie meestal niet.

2017 09 19 safety insight

Het vertrouwen op literatuurgegevens kan resulteren in overontwerp met de bijbehorende extra kosten of erger, kan leiden tot een verkeerde beoordeling van de werkelijke procesveiligheidsrisico's van uw specifieke activiteiten.

Het nemen van een representatief stofmonster uit uw faciliteit of procesinstallatie en het uitvoeren van de vereiste testen door gebruik te maken van de passende teststandaarden bij een professioneel laboratorium zorgt voor de hoogste mate van zekerheid van de gegevens.

Zoals we kunnen samenvatten, "geen data geen veiligheid". Lees hier verder over de mogelijkheden van ons test faciliteiten.